УСЛОВИ НА КОРИСТЕЊЕ

Почитувани корисници,

Ве замолуваме пред користење на нашите услуги, внимателно да ги прочитате следните услови. Секоја посета на нашата страница, како и секое купување, значи дека сте ги прочитале овие услови и дека сте во целост согласни со истите. Доколку тие за Вас се неприфатливи, Ве молиме да не ја користите оваа апликација.

 1. Општи одредби

Никмит ги има авторските права на сите содржини (текстуални, визуелни и аудио материјали, бази на податоци и програмерскиот код) или се користат со писмена дозвола од носителот на авторските права и на носителот на правата за трговски марки и / или дизајн. Секое копирање, дистрибуција, пренос, објавување, поврзување, длабоко поврзување, или на друг начин модифицирање на овој веб-сајт без изречна писмена согласност на Никмит е строго забрането. Прекршување на општите услови  за употреба можат да доведат до покренување на граѓанска постапка и/или на гонење против сторителите за прекршување на авторските права, заштитниот знак и права или правата на која било друга форма на интелектуалната сопственост.

Никмит ја администрира оваа страница од своите канцеларии во Струмица, Република Северна Македонија. Не гарантираме дека материјалите и услугите на оваа локација се соодветни или достапни за користење надвор од Република Северна Македонија, а пристапување од подрачје каде нивната содржина е незаконска е забрането. Не е дозволено користење или извоз, односно увоз, заради извоз на материјали или услуги на оваа локација нити било кој друг вид на копирање или прилагодување кое е во спротивност со важечките закони или прописи, вклучувајќи ги, без ограничување, законите и прописите за извоз на Република Северна Македонија. Доколку одлучите да пристапите на оваа локација надвор од Република Северна Македонија, тоа го правите на сопствена иницијатива и се сметате за одговорни за непочитување на важечките локални закони. Овие услови се толкуваат во согласност со законите на Република Северна  Македонија и нема да се применуваат начела за решавање на неусогласеност на законите.

Никмит  може да ги ревидира овие услови во било кое време, со ажурирање на овој документ. Повремено, посетувајте ја оваа страница за да ги прегледате актуелните услови затоа што за Вас како корисник тие се обврзувачки. Одредени одредби на овие услови може да се заменат со правни известувања и услови единствено достапни на одредени страници на оваа локација.

 1. Материјали кои ги проследува корисниот (коментари и други содржини)

 Личните податоци кои ги проследувате до сајтот https://nikmit.mk/ со цел купување на производи ќе бидат третирани во согласност со законите за заштита на приватноста. Забрането е праќање или пренесување до и од оваа локација, било какви незаконски материјали или материјали со навредлива содржина.

 Сите материјали, информации и други соопштенија кои ги пренесувате или праќате на оваа локација нема да се сметаат за доверливи и ќе се користат за маркетинг и комерцијални цели. Секако, во оваа група не спаѓаат Вашите лични податоци. Нив, согласно со нашата политика за заштита на приватноста, ги користиме само за интерна употреба. Не ги откриваме ниту ги проследуваме на трети лица, туку ги користиме единствено за обработка на Вашите нарачки.

 1. Врски (линкови) кон други веб локации

Врските (линковите) на оваа локација кон локации на самостојни произведувачи се поставени исклучиво со цел да Ви ја олеснат работата. Доколку одлучите да пристапите на некоја од веб локациите на самостојните произведувачи кои се поврзани со оваа локација, тоа го правите на сопствен ризик.

 1. Кориснички блог

Никмит го задржува правото да ги отстрани пораките кои содржат материјал кој сметаме дека е непристоен, клеветнички, навредлив или на било кој друг начин неприфатлив.

Сите инфорамации во врска со трансакцијата на купувач – онлајн продавницата на Никмит, се сметаат за деловна тајна и се третираат согласно законските прописи на Република Северна Македонија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КУПУВАЈТЕ СО ДОВЕРБА 

Избор на производи                                  

На почетната страница поставено е главно мени каде може да избере разгледување на производите според категорија вид на производи.  Со избор на категоријата се отвара паѓачко мени со листа на сите производи  во онлајн продавницата. Доколку сте ги пронашле производите кои Ве интересираат, дополнителните информации за конкретниот производ можете да ги видите со кликнување врз сликата. Доколку не знаете на која категорија и припаѓа производот кој Ве интересира, можете да го искористите полето за пребарување кое се наоѓа најгоре на секоја страница. Во полето можете да ја внесете шифрата на производот, клучен збор кој асоцира на производот, намената и сл.

Со притискање на полето "ДОДАДИ ВО КОШНИЧКА" ќе бидете известени дека производот се наоѓа во Вашата кошничка. Можно е повеќе пати да додадете ист производ во кошничката.

Содржина на кошничката

Во секој момент овозможен е преглед на сите производи кои сакате да ги купите. Со едноставен клик на иконата за кошничка, во горниот десен дел од веб страната, отворате страница на која се прикажани сите производи избрани за купување. Многу лесно можете да избришете производи од кошничката или да го зголемите нивниот број.

Нарачување на производи од кошничката

Кога сте подготвени да извршите купување потребно е само на страницата каде што се наоѓа кошничката да кликнете на копчето за "ПРОДОЛЖИ КОН ПЛАЌАЊЕ" за да го извршите плаќањето.

Плаќање при испорака на нарачката
Оваа опција Ви овозможува да нарачате производ и при самата испорака на дадената адреса да го извршите плаќањето. Плаќањето при испорака на соодветната адреса се извршува исклучиво во готово.

Електонско  плаќање
При плаќање со картичка на нашата веб продавница го користиме cPay на CaSys International – систем за безебдно и сигурно плаќање со картичка преку интернет.
cPay ви овозможува тајност на Вашите податоци од картичката кога ќе одберете плаќање со картичка и ќе бидете на нивниот формулар за пополнување на податоците од картичката. Сите податоци кои ги внесувате на cPay се шифрирани од Вашиот веб пребарувач до банката која ви ја има издадено картичката. Нашата продавница никаде не доаѓа во контакт со Вашите податоци од картичката. Податоците не се достапни ниту на вработените во CaSys International.
Формуларот за впишување на податоците од картичката е осигурен со SSL транспортна шифра од највисока безбедност. Сите податоци се заштитени со шифрирање, користејки криптографски уред сертифициран според FIPS 140‑2 Level 3 стандардот.  cPay ги задоволува сите безбедносни online плаќања од страна на водечките брендови на картички. При плаќање со картичка кои се со 3-D Secure програмата, Вашата банка за дополнителна безбедност ви испраќа OTP (one time password) број кој треба дополнително да го внесете во полето означено за тоа.

Нарачка по телефон, Facebook, Instagram, Viber

Ако немате доволно време за Вашата нарачка да ја направите преку нашата интернет продавница, ние Ви даваме можност истата да ја направите преку нашиот телефонскиот број 078 337 701, Facebook, Instagram или Viber.
Нашите оператори ќе Ви помогнат во процесот на регистрација, користењето и функционалноста на интернет продажбата, пребарување на артиклите, како и во изборот на последните чекори при купувањето.
Ако се одлучите Вашата нарачка да ја спроведете преку нашите оператори, телефонски или Facebook, Instagram или Viber, потребно е да ни оставите информации за:

 • Примателот (Име и Презиме)
 • адреса и град за испорака 
 • и контакт телефонски број

Ние ќе Ви го испратиме производот  со адресница и ќе Ви ја испорачаме (по карго) пратката на дадената адреса, со плаќање при самата испорака (во готово).
За нарачки направени преку телефон, не се овозмoжува електронско плаќање поради заштита на Вашите лични податоци.
Tелефонските оператори се достапни во периодот од Понеделник до Петок од 8:00 - 23:00 часот.

За време на викенди и празници нарачките се овозможени  преку нашата веб страница, Facebook или Instagram.

Достава

Рокот на испорака е од 2 до 4 работни дена.

Курирот пратката ја доставува на адресата за испорака во период од 9:00 до 17:00 часот. Ве молиме во тој период да обезбедите лице на соодветната адреса за прием на пратката. Пред да се изврши доставата, вообичаена пракса е курирот да Ве побара на телефонскиот број кој сте сте го впишале при креирање на нарачката со цел да го потврдите терминот за достава. Доколку курирот не Ве најде на дадената адреса, должен е повторно да Ве побара. Доколку после неколоку обиди за достава не Ве најде на договорената адреса, пратката ќе ни ја врати нам. По прием на пратката, ќе Ве контактираме за да ги утврдиме причините за нереализирањето на доставата и ќе договориме повторна достава доколку се уште сте заинтересирани за нарачката.

Други информации околу испораката

Производите се секогаш безбедно спакувани, така што при транспортот немаат можност да бидат оштететни. Нарачателот е должен веднаш по приемот на пратката детално да ја провери и да воочи дали има некакви видливи фабрички неисправности или оштетувања.

Цената за испораката е 130 ден за вкупна нарачка до 1500 ден, над 1500 ден испораката е бесплатна.

Доставната служба ја испорачува секоја пратка во рок од 3 до 5 работни дена на целата територија на Р.С. Македонија, до секоја адреса и населено место.

Пратките се доставуваат до влезот на станбениот објект од наведената адреса. Во недела и за празници доставната служба не испорачува.

 

Рекламација

Откако курирската служба ќе Ви ја достави пратката, Ве молиме проверете го производот и доколку на него има видливи оштетувања (искинати или скршени делови, фабричка неисправност) или производот не е во согласност со Вашата нарачка (погрешно испратен производ), Ве молиме да не побарате телефонски на бројот 078 337 701 или да ни пишете на Facebook или Instagram  и да ги наведете причините за рекламација на производот, притоа приложувајќи слика и видео од истиот. Ве молиме да нè контактирате најдоцна во рок од 3 до 5 дена од приемот на пратката. Нашите оператори ќе Ве известат за понатамошната постапка, во најкраток можен рок.

 

Право на замена или враќање на производ

Замена на производи

Со купување на производ од Никмит Вие се согласувате со општите услови за достава замена и враќање на производи.

Производите се заменуваат само под условите пропишани во Законот за заштита на потрошувачите.

Постои можност за замена во случај производот да има соодветен квалитет, но да не му одговара на купувачот во однос на формата, големината, моделот, бојата, бројот, или од други причини, при што трошоците за доставата и евентуалните други трошоци за замената ќе ги сноси Купувачот, исклучок е доколку купувачот добил неисправен или погрешен производ.

Производот може да се замени во рок од 15 дена од денот на правење на нарачката со приложување на адресница, при што производот мора да бидe неупотребуван, неоштетен и спакуван во неговото оригинално пакување. Пакуваните производи се враќаат преку брза пошта на адресата што ја добивате од нашите оператори за продажба. 

Доколку производот е фабрички неисправен или му е доставен грешен или оштетен производ на купувачот, истиот може веднаш да се замени при што трошоците за доставата и евентуалните други трошоци за замената ќе ги сносиме ние - Никмит.

При замена, Ве замолуваме пратката да ја спакувате во оригиналното пакување. Доколку не Ви стои адресницата од пратката тогаш на ливче напишете дека пратката е за НИКМИТ и залепете ја на пакувањето. При достава на новата пратка, таа што е кај Вас на врата ќе му ја предадете на доставувачот а ќе си ја подигнете замената (новата пратка).

Можете да замените производи кои не Ви се допаѓаат, но не можете да враќате производи кои веќе ги имате употребено. Не е дозволено да се враќа употребен, исперен, измиен или пак оштетен производ.

Рефундација (повраток) на средства

Рефундирање (поврат) на средства се врши само во случај доколку производот кој го имате добиено е фабрички неисправен и не сакате замена за друг производ а во меѓувреме истиот тој производ го немаме повеќе на залиха.

Во случај на поврат на средства, Никмит има обврска враќањето на средствата да го изврши исклучиво преку трансакциска сметка, што значи дека банката на барање на продавачот ќе изврши поврат на средствата на сметката на корисникот на картичката. Целокупната процедура за рефундација може да трае до 15 работни дена.

Постапка за  повраток (рефундација) на средствата е следна:

 1. Вие ни ја испраќате пратката на адреса која ќе ја добиете од нашите оператори или контакт центарот на Никмит
 2. Кога ја добиваме вратената пратка почнува вреднувањето за исполнување на условите за враќање.
 3. Ако вратената стока ги исполнува условите за враќање ќе имате исплата во ваша сметка во рок од 2 до 15 дена.
 4. Ако вратената стока не ги исполнува условите за враќање тогаш пратката Ви се враќат на Ваша адреса.

 

Можете да вратите производи кои не Ви се допаѓаат, но не можете да враќате производи кои веќе ги имате употребено. Не е дозволено да се враќа употребен, исперен, измиен или пак оштетен производ.

 

ЧПП

Како функционира купувањето на www.nikmit.mk ?

 

Веќе сте во виртуелната продавница на Nikmit и можете лесно да ги пребарувате производите кои Ви се потребни. Кога ќе го најдете производот кој сакте да го купите, го селектирате производот и варијаблите кои се дадени да се изберат за производот (количина, димензии, боја, број). Потоа со еден клик го додаваш производот во својата кошничка. Во кошничката можете да додадете онолку производи колку што сакате да купите. Откако ќе ја наполните својата кошничка со сите производи кои сте ги одбрале можете да продолжите кон процесот на наплата и внесувањето на податоците за доставата. Кога ќе се заврши нарачката ние ја процесираме  и го припремаме производот за испорака и истиот го праќаме по карго за да Ви се достави до адреса согласно правилата за испорака.

Дали е потребно да имам кориснички профил на Никмит за да купам?

 

За да купувате на https://nikmit.mk не е потребно да имате кориснички профил. Доволно е само да ги внесете Вашите податоци кои Ви ги бара системот. Сепак, креирањето на профил е бесплатно и може да Ви го олесни процесот на нарачка и во понатамошното купување .

 

Како ќе знам дека успешно сум купил/а?

 

Во моментот кога успешно ќе ја завршите процедурата за купување на производот на твојата e-mail адреса или телефонски број, која ги имате оставено при купувањето, ќе пристигне автоматска потврда од нашиот систем дека продажбата е успешно направена. Доколку не добиете повратен одговор на е-маил или смс на Вашиот телефонски број, проверете во нарачката дали ни имате оставено точни податоци.

 

Купив производ од Никмит но сакам да го заменам. Која е процедурата ?

 

Откако курирската служба ќе Ви ја достави пратката, Ве молиме проверете го производот и доколку на него има видливи оштетувања (искинати или скршени делови, фабричка неисправност) или производот не е во согласност со Вашата нарачка (погрешно испратен производ), Ве молиме да не побарате телефонски на бројот 078 337 701 или да ни пишете на Facebook или Instagram  и да ги наведете причините за рекламација на производот, притоа приложувајќи слика и видео од истиот. Ве молиме да нè контактирате најдоцна во рок од 3 до 5 дена од приемот на пратката. Нашите оператори ќе Ве известат за понатамошната постапка, во најкраток можен рок.

 

Дали производите се исти како на сликата?

 

Нашата е-продавница секогаш се труди да ги прикаже производите во нивното вистинско светло. Меѓутоа, бидејќи сепак станува збор за online продавница, може да дојде до мала разлика во боја, претстава за големина на производот. 80% од производите се фотографирани во нашето мини-студио.