Соларен колектор TekoSolar 200 литра

Код на Производот: Соларен колектор 200 литра ИНОКС

Достапност:Нема на залиха

КАРАКТЕРИСТИКИ НА ВАКУМСКИ ЦЕВКИ:

 • Материјал: Боросиликатно стакло;
 • Вакум: <5*10-3 Pa;
 • Отпорност од град до 25мм;
 • Отпорност од замрзнување до -30°С
 • Апсорбција на сончеви зраци > 0.92

КАРАКТЕРИСТИКИ НА БОЈЛЕР:

 • Внатрешен материјал Inox дебелина 0.5мм
 • Чување на топлина до 72h.
 • Изолација на бојлерот: Полиуретан дебелина 55мм.
 • Излези за топла вода на бојлерот од 25мм за подобар притисок.

Вакумските цевки со 12 слоеви се најнова тровалентна елементна технологија, составена од високо квалитетно боросиликатно стакло, т.е. од ALN/AIN, постепено променето во SS/CU со селективно комплексна абсорпциона превлака. Од ова е направена вакумската цевка која има високи перформанси на коефициентот на апсорпција и низок размер на рефлексија. Со својата температура на загревање која достига до 380°С на идеално сонце има силни загревачки способности.

ЗОШТО ВАКУМСКИ СОЛАРНИ СИСТЕМИ?

Вакумските Соларни Системи заради технички причини се дизајнирани како цевни колектори. Тенка абсорберска трака со селективна превлака се затвора во внатрешноста на стаклена цевка која е високо пропусна за сончевата светлина и отпорна на високи температури. Бидејќи воздухот во цевката е отстранет односно постои вакуум помеѓу стаклената цевка и абсорберот топлинските загуби се редуцирани бидејќи не постои конвективна и кондуктивна топлинска размена.

ДЕТАЛИ:

Подетални информации што е вклучено во цената на системот:

 • Вакумски цевки: 20 броја;
 • Големина на вакуумски цевки: ф58mm*1800mm;
 • Микроконтролер тип Pionner;
 • Сонда;
 • Електромагнетен вентил;
 • Бољер 200 л. од инокс со дебелина од 0,5 мм;
 • електричен грејач;
 • Метална база за поставување на кров.
 • Соларниот систем не дава топла вода под притисок и не користи антифриз.
 • Микроконтролерот Pionner е со можност двапати во денот во точно одреден период да ви го дополнува бољерот со ладна вода.
 • Електричниот грејач не е стаклен, затоа што стаклото е термички изолатор и не дава добар премин на топлината на водата околу него.
 • Гаранција на бојлер 7 години
 • Гаранција на електроника 1 година

Со просечно зрачење на сонцето во Македонија од 4000Wh/m2/ден за цела година и максимално 300 h месечна осонченост, се наметнува можноста за искористување на сончевата енергија која е чиста не загадувачка и она што е најбитно за секого е БЕСПЛАТНА!

Соларните системи ви овозможуваат топла вода без употреба на електрична енергија.

ДОПОЛНИТЕЛНО:

ЦЕНАТА Е БЕЗ МОНТАЖА ! Со секое купено соларно добивате БАРАЊЕ ЗА СУБВЕНЦИИ од државата во висина до 30% од вкупната сума !